Historien bakom Nora

Nora

I slutet av april 2000 föddes lilla Nora, Odd Leikvolls fjärde barnbarn och familjens nya tillskott. I enlighet med traditionen satte Odd sig bakom skrivbordet och inledde vad som skulle bli en av de mest avancerade och tekniska designer Hardanger Bestick någonsin skapat.

Nora bestickdelar dukning
Hardanger besticklinda

Produktionsprocessen

Vägen från skissark till produkt var krånglig. Produktionsmetoden som vi använde för andra designer fungerade inte med denna design. Skaftet på bestickdelarna hos Nora skulle vara runda, vanligtvis är skaftet på bestickdelarna platta. Nya verktyg utvecklades och samtidigt gjordes utrymme för en separat produktionshall för Nora, förutom ett separat team som bara skulle arbeta med Noras design.

Produktionsmetoden bestod av totalt 12 steg, det första steget var att pressa ihop två delar för svetsning. Dessutom skulle en kant göras runt skaftet för att skapa ett distinktare utseende. Efter 11 steg återstod bara ett, det sista steget var att blästra bestickytan med glaspartiklar för att göra stålet mjukt och glatt.

Nora bestickdelar dukning
Nora bestickdelar dukning

Odd hade en brinnande drivkraft och vilja att uppnå denna design. Året därpå var produkten klar, Nora lanserades 2001 och bygger på olika produktionstekniker.

Bestickytan är blästrad med glaspartiklar för att göra stålet mjukt och glatt. Med svängda detaljer och taktila egenskaper skapas ett distinkt uttryck. Ytan är blästrad med glaspartiklar för att göra stålet mjukt och glatt vid beröring. Noras böjda linjer och taktila egenskaper gör detta till ett bestick som är lika lämpligt för vardagsbruk som till fest.

Sedan lanseringen har designen blivit väl mottagen och är idag en välkänd design i Hardanger Bestikks portfölj.

Farfar och Nora

Vad betyder det för dig att du har en design dedikerad och uppkallad efter dig?

Det faktum att jag har en egen design dedikerad och uppkallad efter mig är naturligtvis något jag är, och har alltid varit oerhört stolt över. Det är något som definitivt inte alla har! Att jag får ha mitt eget bestick som jag kan föra vidare till kommande generationer är något jag är hedrad över att få göra. Det är häftigt helt enkelt, i brist på ett bättre ord! Det råder ingen tvekan om vad som är och förblir min favoritdesign.

Hur länge har du haft besticken och hur tycker du det är att använda dem?

Besticken har jag naturligtvis haft sedan jag föddes, designen kom ut när jag var ungefär ett år gammal. Mamma har samlat Nora-bestick genom åren så att jag kunde få allt, inklusive de delar som inte längre produceras. Jag växte också upp med Nora-bestick i besticklådan hemma. I vårt hem togs de inte fram så ofta utan de användes mer som finbestick eftersom jag har fler systrar och designer att slåss med – haha!

grunder Odd Leikvoll och Nora Leikvoll hans barnbarn

Vad minns du bäst från din uppväxt med din farfar?

Min farfar var det bästa i världen. En lugn, varm och kärleksfull man som alltid ställde frågor, var intresserad och som man kunde prata om absolut allt! När jag var liten var jag faktiskt lite tveksam eftersom han hade en mörk röst och jag har fått höra att jag var lite blyg i början. Det tog dock inte lång tid innan hans knä var den säkraste platsen i världen. Något jag alltid kommer att komma ihåg är alla gånger min syster och jag åt frukost där på helgerna, eftersom vi också var grannar. Då var det oftast farfars stekta ägg som stod på menyn och självklart fick jag äta med Nora-besticken om jag ville!

 

Underhåll av bestick

Alla våra designer innehåller 18 % krom och 10 % nickel, vilket utgör rostfritt stål. Bestickets kvalitet är slitstark och mycket hållbar, något som gör att du kan använda det vid alla tillfällen. Nora-serien kan tvättas i diskmaskin, men det rekommenderas att man sköljer av dem innan för att undvika fläckar på besticken. Du kan läsa mer om bestickunderhåll här.

 

Bestickdelar i Nora-serien

Nora har ett stort urval av bestickdelar och du kan enkelt komplettera designen efter dina egna behov. I Nora-serien får du bestickset, grillbestick, förrättsbestick, tårtset, dessertset och serveringsdelar. Se alla Nora-seriens delar här.

Nora bestickdelar dukning

Nora serien

60%

Nora

Grillbestick

959,60 kr
60%

Nora

Dessertset

519,60 kr