Grundaren Odd Leikvoll

Grundaren

Som grundare måste du vara initiativrik, kreativ, bra på att lösa problem och ha en stark drivkraft. Du måste vara pålitlig, bra på att kommunicera och arbeta strukturerat. Detta var egenskaper som definierade entreprenören som startade Hardanger Bestikk, Odd Leikvoll.

Äventyrets början

Det fanns inte många jobb att välja på när Odd valde att flytta till sitt livs kärlek, Kirsten, som bodde i den lilla byn Kinsarvik i Hardanger.

Kreativ som han var köpte han därför verktyg från sin gamla arbetsplats, en fabrik som tillverkade silverbestick i Bergen. I en liten ladugård som han lånat av sin svärfar skapade han en verkstad på 15 kvadratmeter, där han började tillverka ljusstakar och souvenirskedar av silver. I Bergen hade han bara varit anställd och därför var han tvungen att lära sig nya design- och produktionsmetoder.

Odd hade inledningsvis en plan för att importera bestick och sedan sälja besticken till restauranger. Innan han satte sin plan i verket växte hans fascination för produktion och olika produktionsmetoder. Detta blev hans stora passion.

Hans fascination för produktions- och produktionsmetoder gjorde att han valde att fokusera på en större produktion, snarare än att vara en liten importör. Hans tålamod var för kort för att bygga något litet, bara för att se hur det skulle gå. Odd var en mycket otålig man och fattade ofta beslut mycket snabbt. Något han ofta funderade över på äldre dar var hur han vågade satsa på detta.

Odd Leikvoll grunder fjord
Tidningsartikel Odd Leikvoll

Så hur var den här mannen på hemmaplan? Han som ägnade sig åt bestickstillverkning. Pratade man mycket om bestik hemma? Lyckades han någonsin slappna av och göra något annat?

Hur var Odd hemma?

När vi talar med Odds barn är det här några ord som ofta återkommer; viljestyrka, optimistisk, envis och inkluderande. Han gav aldrig upp trots många tuffa år, hård konkurrens och lite erfarenhet. Odd reste mycket och tog gärna med sig sonen Rune på resorna. Idag drivs Hardanger Bestikk av nästa generation, sonen Rune Leikvoll och dottern Nina Leikvoll. Rune är general manager och Nina Leikvoll är personalchef.

Odd fann mycket inspiration från länder som t.ex. Tyskland under sina resor. Tyskland hade kommit längre än Norge när det gällde produktion och automation. Han tyckte om att vara innovativ i samband med produktionen, men också när det gällde att sälja produkterna. Presentförpackningarna som gav Hardanger Bestikk en enorm tillväxt kom bland annat efter en inspirerande arbetsresa.

När Odd kom hem från sina arbetsresor hade han mycket att berätta. Han berättade glatt för familjen om sina erfarenheter, vad han hade sett och gjort. Familjen levde sig in i hans intryck och upplevelser när han berättade dem. Som tidigare nämnts hade Odd inte särskilt stort tålamod och arbetet påbörjades omedelbart.

Tidningsartikel Odd Leikvoll
Tidningsartikel Odd Leikvoll

Odd var en upptagen man och tillbringade stora delar av dagen på jobbet, men middagen var helig för honom. Han kom hem varje dag för att äta middag med sina tre barn och sin fru Kirsten. Runt middagsbordet berättade de om sin dag, och Odd talade också glatt om sin arbetsdag. Kirsten säger att hon ibland fick be Odd att prata om något annat. Om hon hade tur fick hon kanske fem till tio minuter utan bestickprat innan det var dags för mer prat om bestick.

Kirsten talar varmt och hjärtligt om sin avlidne man. Han var en jordnära och trevlig person. Hon säger också att när hon tänker tillbaka på hur de började förstår hon inte hur de vågade satsa. Det svåraste med allt i början var att få ekonomin på plats för att finansiera byggnaden av fabriken. Kirsten kan fortfarande komma ihåg alla gånger de gick igenom materiallistan för att se om det fanns några kostnader som kunde sänkas.

Odd Leikvoll maskin

Odd hade många samtal med bankchefen, vilket inte var lätt utan borgensmän. Odd stod fast i sitt beslut, det skulle inte behövas borgensmän. Anledningen var att han inte ville försätta andra i en svår situation.

Kirsten säger vidare att detta kan ha en rot i Odds uppväxt. Odd växte upp med åtta syskon och var inte van att ha så mycket. Det förväntades också att syskonen själva skulle ta sitt ansvar. Kirstens och Odds familjeliv sattes på paus. Allt fokus låg på att bygga upp verksamheten. Idag är Kirsten stolt över vad de åstadkommit och hur stort äventyret faktiskt blev, och fortfarande är.

Odd og Kirsten Leikvoll maskin