Historien bakom Fjord

Fjord

Fjord har designats av Odd Leikvoll. Fjord har rena och eleganta linjer, typiska för den skandinaviska minimalismen.

Historien bakom vårt Fjord bestick

Fjord lanserades vid millennieskiftet och markerade en stiländring för Hardanger Bestikk. Tidigare var bestickserierna matta eller präglade med mönster. Vår intention var att utöka marknaden och göra Hardanger Bestikk internationellt. Först ut var grannlandet Sverige. Våra designers återvände till ritbordet för att skapa ett bestick med skandinavisk och modern prägel.

Vad gör Fjord unikt?

Fjord har designats av Odd Leikvoll, grundaren av Hardanger Bestikk 1958. Fjord har rena och eleganta linjer, typiska för den skandinaviska minimalismen. Ett annat kännetecken för den här stilarten är funktionalitet, vilket också bidragit till att Fjord blivit en av de bästsäljande bestickserierna hos Hardanger Bestikk.

En funktionell design är en design som uppfyller en målgrupps krav och förväntningar. Huruvida någon gillar eller inte gillar en design är till en viss gräns subjektivt, även om vi känner till en del egenskaper som ofta upplevs som positiva, oavsett vilket öga som ser den. Ett funktionellt bestick har till exempel utmärkt kvalitet, ett utseende som är vackert att se på, egenskaper som känns rätt när man håller det i handen och bör kunna ge en behaglig och ökad matupplevelse när det används. Slitstyrka och hållbarhet är också väldigt viktigt – besticket följer oss genom den stressade vardagsmiddagen men även under de speciella stunderna vi delar runt bordet.

Inspirerad av norsk natur

Vid millennieskiftet ändrades trenderna snabbt och vi såg en framväxt av det vi idag kallar minimalism. För att kunna expandera utanför Norge var vi tvungna att anpassa oss till internationella marknadspreferenser. Bestickserierna som lanserades innan 2000-talet passade inte längre på den bredare skandinaviska marknaden. Som en konsekvens av den moderna trenden lanserades Fjord.

Serien Fjord har ett namn som skiljer sig från Hardanger Bestikks övriga bestickserier. Tidigare gavs serierna namn efter flickor i familjeföretaget, eller efter personer som stod familjen nära. Planen för Fjord var en annan – den skulle ut i världen och behövde ett namn som visade bestickets norska ursprung och anknytning.

En fjord definieras som en u-formad dal med höga fjäll på varje sida. Det är en djup och lång dal som längst upp öppnar sig mot havet. En fjord kännetecknar ofta ett område, som i tillfället med Hardanger i Norge, omgivet av fjord och fjäll. Hardanger skapades av glaciärer som under tusentals år och flera istider format landskapet till det vi känner det som idag.

Underhåll av bestick

Alla våra designer innehåller 18 % krom och 10 % nickel, vilket utgör rostfritt stål. Den här kvaliteten ökar bestickets hållbarhet. Fjord serien kan diskas i maskin men vi rekommenderar ändå att skölja besticket ordentligt i förväg för att undvika fläckar. Om du vill ha mer information kan du läsa här.

Hardanger besticklinda produktbild

Bestickdelar från Fjord

Fjord består av ett stort antal delar som du enkelt kan samla och komplettera med tilläggsdelar i samma design som ditt bestick. Här finns bestickset, förrättsbestick, tårtset, dessertset och serveringsdelar – med andra ord allt du behöver till både små och stora måltider!

Fjord är en mycket populär design som kan användas till både vardag och fest. Se hela Fjord-serien här.

Slut i lager

Fjord

Grillbestick

1.399 kr
50%

Fjord

Förättsbestick

599,50 kr