Ordning och reda i köket

Ny månad, ny start

Varför inte inleda månaden med att sortera skåp och lådor? Allt för att få vardagen att bli mer effektiv och bekymmersfri.

Vardagen kan vara stressig. Vi har aktiviteter att delta i, middagen ska lagas och rutinerna kanske inte riktigt är på plats.

Köket är hemmets hjärta, mötesplatsen i slutet av dagen för många av oss. Vi tillbringar mycket tid här, antingen det är matlagning, runt middagsbordet eller tillsammans med vänner. Anpassa köket så att det fungerar för dig och din livsstil. Genom att på ett smart sätt organisera köksskåp och lådor gör du köket mer effektivt. Även en väl organiserad besticklåda kan göra hemmet lite enklare.

Börja med att sortera. Dra ut lådorna och öppna köksluckorna. Ta ut allt och lägg det på köksbänken. Sortera sakerna efter användningsområde och hur ofta du använder dem – försök att hitta ett system som passar dig. I alla skåp och lådor finns det något du inte längre behöver. Ge bort det som kan användas och kasta det som inte längre är helt.

När det gäller lådorna rekommenderar vi en tydlig inledning i kategorier. Bestick i en, serveringsbestick i en, köksredskap som slevar, slickepottar och liknande i en och så vidare. Besticklådor i alla varianter gör det enklare att sortera i kategorier. Besticklådan ska hjälpa dig att hitta det du behöver snabbt, och dessutom skydda besticken.

organisering av köksredskap
organisering av bestick

Så där ja! En organiserad besticklåda en verkligen en fröjd för ögat – håller du inte med? Vi har placerat besticken så att det känns naturligt för oss.

Knivar, gafflar, skedar, teskedar, tårtgafflar och barnbestick. Om du har en större besticklåda är det lämpligt att placera praktiska verktyg som ofta används på sidan, såsom sax, knivar, etc.

Tänk på att det här är för att göra vardagen enklare med de saker du använder ofta – skapa ditt eget system eller den ordning som passar dina behov.

Serveringsdelar, hur ofta har du inte tänkt «Åh, här behöver jag skapa ett system. Var är salladsbesticken i all den här röran?». Det är en tanke vi känner igen väl.

Under stressiga vardagar hjälper det när alla delar ligger på rätt plats, även serveringsbesticken. Med en bra överblick går matlagningen också fortare.

organisering av köksredskap
förvaring av bestick

Men vad gör man med besticken som inte får plats i besticklådan? Många av oss har bestick för olika tillfällen. Vardagsbestick, finbestick och andra bestick – kanske tar de upp lite väl mycket utrymme i skänken eller skåpen?

Allt blir som sagt mycket enklare när alla delar har sin plats – även här. Börja med att ta ut allt ur skänken eller skåpet, sortera alla delar och få en överblick över vad du faktiskt har. Kanske du inte använder alla bestick du har och vill ge dem till någon som skulle uppskatta dem? Ett annat klassiskt exempel är att du märker att du plötsligt saknar två skedar efter tidigare umgänge. Då kan det vara praktiskt att fylla på med skedar så att allt är klart för nästa bjudning.

Besticken som vi inte har i askar är placerade i besticklinda. Besticklindan är nämligen en genial, nätt men likväl rymlig liten sak som rymmer 12 bestickdelar. Tyget är ett mjukt syntetmaterial som påminner om velour och skyddar besticket mot repor och från att gnidas mot varandra. Besticklindan knyts enkelt ihop och tar 1/3 av platsen besticken annars skulle ha krävt!

 

Hardanger besticklinda
Hardanger besticklinda ljus och servetter

Här är våra bästa tips på ett organiserat och ordnat kök:

 

  • Gå igenom alla köksskåp och lådor. Alla köksredskap du inte använder, behöver eller har ett kärleksförhållande till, förtjänar nya ägare och du behöver utrymmet!
  • Fördela föremålen i olika kategorier och placera de olika kategorierna där du anser att du bäst kommer åt dem när det är dags att använda dem.
  • Allt har sin egen fasta plats.
  • Skapa olika kategorier i lådorna. Bestick i en låda, serveringsbestick i en, andra köksredskap i en annan och så vidare.
  • Det är tillåtet att ha en rörig låda så länge röran har ett system.

Något du saknar?