Kristin – ingenting är omöjligt

Krävande design

Grundaren Odd Leikvoll gillade inte att man sa att något var omöjligt. De som kände honom, kände honom som den evige optimisten. Det var en etablerad sanning att det inte var möjligt att göra hål i skaftet på stålbestick. Sådana uttalanden gjorde att han ville motbevisa det och det var precis det han gjorde med bestickserien Kristin.

Inspirationskälla

Kristin” är inspirerad av träsnideri. Vid träsnideri använder man speciella verktyg som träskulpturknivar till att utforma olika objekt. Träsnideri är ett hantverk med rötter i över tusen år tillbaka i kulturhistoriska ornament i området runt Hardangerfjorden.

Kristin-serien är också inspirerade av silverbestick. Silverbestick var en stor tradition i Norge och traditionellt var föremål i silver saker som höll sig i värde och fungerade som säkerhet. Detta var förr när det var vanligt att man hade pengar på banken. Föremålen fungerade som säkerhet och kunde säljas om man hade hamnat i pengaknipa.

Då diskmaskin blev vanligt önskade vi på Hardanger Bestikk att göra stålbestick som bevarade silverbesticken med sin traditionella design och utseende. Vi önskade också göra design som norrmän ville ha på presentbordet tillsammans med dem mer traditionella föremålen.

Kristin

Bestickset

3.399 kr

Kristin

Salladsset

599 kr

Kristin

Tårtgafflar

599 kr

Kristin

Teskedar

599 kr

Försök och misstag

Efter att designen lanserades år 1994 fann inte grundaren Odd den ro han trodde att han skulle få. Han hade ändå inte den där goda känslan som han hade trott att han skulle ha när han äntligen hade fått färdigt genombrottet stålbestick. Något höll honom vaken om nätterna.

Den första produkten som kom till Kristin-serien var en tårtspade. Denna tårtspade hade bara två hål i skaftet och det menade Odd blev för lite dominerande. När denna revolutionerande produktionstekniken äntligen hade utvecklats så ville han göra mer av den. Detta gjorde att vi gjorde något vi inte hade gjort innan, varken förut eller därefter – nämligen göra om en design som redan var färdig och lanserad.

Produktionsmetoden

Att göra hål i skaftet på stål har sina utmaningar. Vi la ner mycket tid på att göra riktiga verktyg som kunde användas till att göra genombrottet stål. Grunden till att processen är så krävande är att det är svårt med små hål. Diametern på hålet är nästan ungefär samma som bredden på skaftet som gör att man hela tiden jobbar på gränsen med det som är möjligt när designen ska tryckas fram.

Det var mycket fram och tillbaka, försök och misstag. De första verktygen högg ut alla hål i samma process men då blev verktyget snabbt förstört. Till slut utvecklades en metod som producerade ett acceptabelt antal delar per verktyg. Metoden bestod av två procedurer: först gjordes tre hål och därefter två. Det är fortfarande mer underhåll på verktygen som används till Kristin-designen än andra designer.

Familjenamn

Som många andra designer har också Kristin-serien fått sitt namn från grundaren Odd Leikvolls barnbarn. Vi har pratat med barnbarnet Kristin om hennes tankar om designen.

Vad betyder det för dig att ha fått en bestickdesign uppkallad efter dig?
Jag är stolt över att det finns en design som är uppkallad efter mig. Lyx att många har det i sin besticklåda och att jag har mitt namn på en produkt som många tar fram i vardagen och för speciella ändamål.

Vad minns du bäst från din uppväxt med din farfar Odd?
Det jag minns bäst är hur bra och tryggt det var att sitta i hans knä när jag var liten. När jag blev äldre minns jag alla de bra samtalen vi hade. Jag minns att jag tänkte att han var världens klokaste och snällaste.

Vad tycker du själv om designen?
Jag tycker att designen är vacker! Känner mig extra tursam eftersom det är inspirerat av norskt träsnideri. Ståtligt med ett traditionsrikt bestick som farfar har designat.

Underhåll av bestick
Alla våra bestickserier innehåller 18 % krom och 10 % nickel vilket utgör rostfritt stål.
Bestickens kvalitet är slitstark och mycket hållbar, något som gör att det kan användas för alla syften. Kristin-serien tål att maskindiskas. Det rekommenderas att skölja det väl på förhand för att slippa fläckar. Du kan läsa mer om underhåll av bestick här.

Bestickdelar i Kristin-serien
Kristin har ett brett urval av bestickdelar där du enkelt kan lägga till efter eget önskemål. I Kristin-serien får du bestickset, serveringsset, salladsset, tårtspade och olika bestickdelar.

Se allt i Kristin-serien

 • Kristin

  Bestickset

  3.399 kr
 • Kristin

  Tårtspade

  349 kr
 • Kristin

  Serveringsset

  599 kr
 • Kristin

  Salladsset

  599 kr
 • Kristin

  Såsslev

  499 kr
 • Kristin

  Matknivar

  799 kr
 • Kristin

  Matgafflar

  699 kr
 • Kristin

  Matskedar

  699 kr
 • Kristin

  Teskedar

  599 kr
 • Kristin

  Dessertskedar

  599 kr
 • Kristin

  Tårtgafflar

  599 kr
 • Kristin

  Matkniv

  212 kr
 • Kristin

  Matgaffel

  187 kr
 • Kristin

  Matsked

  187 kr
 • Kristin

  Tesked

  162 kr
 • Kristin

  Dessertsked

  162 kr
 • Kristin

  Tårtgaffel

  162 kr
 • Kristin

  Salladsgaffel

  283 kr
 • Kristin

  Serveringsgaffel

  283 kr

Kristin – ingenting är omöjligt