Inspiration till påskbordet

Släpp in våren

Mars är äntligen här –  tänk, den första officiella vårmånaden! Äntligen är vi på väg mot en varmare, och inte minst, en ljusare tid. Det är en tid för att städa undan inför påsken, en högtid när det är extra viktigt att samla sina närmaste runt det dukade bordet.

Att ta tillvara på de gyllene ögonblicken som uppstår runt en måltid, och låt dig inspireras av våra bordsdukningar med den underbara påskstämningen. Denna gång har vi haft fokus på både tradionella färger, men också inslag av naturen och naturliga färger.

Påsken är en tid för att kombinera avkoppling med fysisk aktivitet och livsglädje – kanske får vi också känna på de första varma solstrålarna? Det är en tid för mysighet där vi samlar våra vänner och familjer till olika måltider – en god innehållsrik frukost, en lång lunch eller middag med extra god mat i trevlig gemenskap. Vi har inkluderat olika element för att ge bordsdukningen det lilla extra.

Påskfrukost

Påsken firas på olika sätt runt om i världen och påskpynt är därför ett relativt fenomen. Eftersom vi i Skandinavien är vana med de traditionella påskfärgerna gult och lila, har vi valt att låta detta vara huvudinslaget i bordsdukningen:

♥Lägg en grund med en färgrik duk – en gul duk skapar en påsktstämning på en gång!

♥Använd en neutral servis för att balansera upp för den gula färgen i duken.

♥Hämta in naturen! Vi fann kvistar ute och dekorerade med påskägg i olika färger. För att alla skall kunna se varandra runt bordet, kan det vara klokt att sätt dekorationer, blommor på ändarna av bordet. Det bidrar till att hålla alla inkluderade i samtalen runt bordet. Några av påskäggen använde vi också som pynt på bordet för att få några genomgående, dekorativa element.

♥För att skapa en naturlig utgångspunkt, placerade vi en bukett tulpaner mitt på bordet och placerade kuverten runt denna. Eftersom duken och blomsterdekorationen är av ett brett färgspektra valde vi att haneutrala färger på dekorationen på bordet. Ett frukostbord innehåller många goda råvaror som passar till alla, se till så att det finns plats på bordet för detta.

Påskfrukost, Kristin bestick, äggsked
Påskfrukost, Kristin bestick, bröd och apelsinjuice

På detta traditionella påskbordet valde vi att duka med vår bestickserie, Kristin. Designen har ett tydligt uttryck av träsnideri – ett hantverk med rötter över tusen år tillbaka i tiden, hämtat från kulturhistoriska ornament i området runt Hardangerfjorden. Vi menar att denna design passar ypperligt för olika högtider. Vi har också använt äggsetet som är inspirerat av designern Per Finne. Äggsetet har vunnit ett pris «Merket för god design» av Norsk Designråd. Äggskedarna är specialdesignade för ett mycket bra grepp, och är dessutom anpassat till äggkopparna för att skapa en estetisk och funktionell helhet. Ägglyftaren kan användas både för och efter kokning.

Duka bordet i vårliga toner

De sista åren har inslag av naturen präglat trendbilden för interiör och bordsdukning, som också gäller påskpyntning. Så vad sägs om att ställa upp ett påskbord som ger oss ett steg närmare naturen. För att skapa denna känslan valde vi att ta bort duken, och hellre använda bordsskivan i trä som underlag. Målet med detta var att skapa ett mer naturligt utryck kring bordsdukningen. Bordets huvudelement blev en vacker blomsterbukett som ger oss färger som vi associationerar till påsken.

På bordet finns allt man behöver för att duka middagsbordet. Eftersom vi inte hade en duk, använde vi ett porsiln med färger och liv i – färger menar vi att det utstrålar vår! Naturelement som kvistar från sälgen med videung och linservetter var med och hjälpte till med att få fram det naturliga uttrycket som vi önskade att uppnå.

Renessanse bestick vår dukning
Renessanse bestick vår dukning

Till slut använde vi « Twisted Candles», en trend som också är med oss in i våren. Kanske en fin påskaktivitet för hela familjen? Man kan enkelt finna en guide på detta online. Till bordsdukningen valde vi att använda vår design Renessanse, då bestickets organiska former blir förbundet med det nära förhållandet som vi har till naturen i Norge.

Det skall var roligt att duka ett bord. Vi vill rekommendera dig att tänka ut ett tema på förhand, men var inte rädd för att pröva dig fram och köra din helt egna stil. Finn också ditt favortibestick – här kan du se en översikt över alla våra bestickserier.

Produkter till påskbordet

Hardanger

Äggsked

99 kr

Hardanger

Äggkopp

174 kr

Renessanse

Bestickset 24 delar

2.600 kr
Slut i lager

Ramona

Bufféset

699 kr

Hardanger

Ostset

799 kr
70%

Hardanger

Fruktknivar 6stk

269,70 kr
70%

Hardanger

Fruktset

419,70 kr

För att bevara besticket på bästa sätt rekommenderar vi att man använder en besticklinda. Besticklindan tar liten plats där man förvarar dem och bidrar till att de håller sig fina över tiden. Skall du duka ett bord med Hardanger Bestikk? Vi vill gärna se detta! Om du använder Hardanger Bestikk till att dekorera påskbordet, lägg ut det på Instagram och tagga oss med #Hardangerbestikk. Glad Påsk från oss!