Hur har bestickets funktion ändrats med tiden?

Bestickets historia

Bestick är verktyg som vi använder för att äta med. Bestick är något som vi i Skandinavien idag ser som en självklarhet, men så har det inte alltid varit och så är ännu inte fallet i stora delar av världen.

Sanningen är den att mindre än hälften av världens befolkning använder bestick än i dag. Resten av befolkningen föredrar att äta med ätpinnar, kniv eller bara med händerna.

Bestick började som ett arbetsredskap och utvecklades till något som bara rika människor skulle använda, som bevis på deras storhet. I dag kan vi inte säga att bestick bara är för de rika och i väst finns de i alla hem, medan det i andra länder fortfarande anses som ett överflödigt verktyg och något som många inte har råd med.

Verktyg bestick
Olika steg i bestickproduktionen

Visste du att bestickdelarna kniv, sked och gaffel inte kom samtidigt, utan under en lång tid?

Det är inte särskilt överraskande att kniven är den äldsta av de tre varianterna. En uppfattning var att kniven var ett ben och var människans första verktyg. Knivar användes i många årtusenden för jakt och arbete och det var inte förrän för 5000 år sedan som separata knivar verkade ha en plats runt bordet. Så småningom kom knivar i olika material och nya former av blad och skaft.

Den andra bestickdelen som kom var skeden. De första skedarna var gjorda av antingen lera, nötskal eller andra skal. De rika och framstående hade skedar av guld och andra ädla metaller, medan vanliga människor hade skedar av trä, även om de vanligtvis åt med händerna.

Gaffeln är alltså det yngsta ätredskapet vi har. De första gafflarna hade bara två toppar och inte fyra som vi ser idag. Den äldsta varianten påminner om dagens serveringsgaffel. De första gafflarna användes för att servera kött och inte som en ätgaffel.

Redan i början av 1700-talet tyckte de engelska herrarna att gaffeln var överflödig och föredrog att använda sina händer.

Visste du att gaffeln glömdes bort på medeltiden och på vissa ställen förbjöds? Detta på grund av dess likhet med djävulens horn.

Utvecklingen av kniv, sked och gaffel

Kniv, sked och gaffel med samma mönster i ett större antal blev inte vanligt förrän på 1700-talet, men då bara i högre sociala skikt. Sedan dess har ätbesticken utvecklat fler och fler speciella former.

Matkniven har utvecklats till bland annat en förrättskniv, stekkniv, fiskkniv, fruktkniv, barnkniv, skärkniv och smörkniv. Matgaffeln har vidareutvecklats till en förrättsgaffel, toppinggaffel, tårtgaffel, serveringsgaffel, hummergaffel, barngaffel och gaffel. Matskeden har sedan utvecklats till en tesked, dessertsked, barnsked, serveringssked, salladssked, fiskssked, såssked, soppsked och syltsked.

Idag har du verktyg för alla rätter och syften. Vi på Hardanger Bestikk har alltid varit angelägna om att ha ett rikt urval för varje person och tillfälle. Vi förändras med vår omgivning och är fast beslutna att vara innovativa. Det kommer vi alltid att vara.

Schaffel som är en kombination av sked och gaffel är ett bra exempel på det. Personer som upplever skakningar eller som har svårt att äta med vanliga bestick kan uppleva obehag runt middagsbordet, oavsett om det är i personligt eller socialt sällskap. Schaffeln är utformad för att få alla att känna sig inkluderade runt middagsbordet och inte minst för att höja matupplevelsen för individen.

Vi vill ha ett brett utbud av designer, med olika mönster i hög kvalitet. Vi har tittat på både tenn och silver, medan vi idag fokuserar enbart på stålbestick. Detta för att kunna leverera högkvalitativa bestick, så att du kan vidarebefordra det till nästa generation. Sedan starten har bra hantverk och vacker design varit bland de viktigaste pelarna för oss på Hardanger Bestikk.

När det gäller bestick är en sak säker, och det är att Hardanger Bestikk kommer att fortsätta utveckla bestick under en lång tid framöver.