Duka ett sommarbord med färger

Färgglad middag

Sommaren är tiden då det blir dags att tända grillen och bjuda in familj och vänner till sena kvällar, gärna utomhus på terrassen runt ett trevligt sommarbord. Skapa en sommarkänsla med olika pastellfärger. Här ger vi dig några tips på hur du skapar ett färgglatt sommarbord.

Sommarbord

Sommaren närmar sig med stormsteg och vi ser fram emot att temperaturen stiger och att axlarna sjunker. För många är sommaren förknippad med mindre vardagsstress och mer semesterkänsla. Även i år verkar det som om vi kommer att fira sommaren i vårt eget land, och vi kommer att fortsätta att spendera mycket tid i våra egna hus och trädgårdar. Därför har vi skapat några tips på hur du gör dessa tillfällen till fantastiska sommarminnen.

Vi tror att det blir en väldigt speciell atmosfär när vi flyttar ett sällskap utomhus, när temperaturen gradvis sjunker, mattorna läggs ut och ljusen tänds.

När du bjuder in till en träff utomhus tycker vi att det är trevligt att duka med element som ofta finns i omgivningen. Har du sommarblommor som blommar i trädgården? Du kan säkert plocka några och använda dem som bordsdekorationer. Det kommer inte att ta lång tid innan nya knoppar dyker upp, och växterna blommar igen. Skär blommorna i lämpliga längder och lägg dem i små glas eller vaser på bordet. Så här har du en prisvärd, snabb och vacker bordsdekoration!

Hur vi dekorerade bordet

Vi har inspirerats av den vackra färgmixen som finns i trendbilden just nu. Lila, rosa och gult är färger som både präglar kläder och inredning i sommar.

Vi har valt att duka med en beige linneduk för att föra in naturliga element i basen, denna utgångspunkt blev perfekt för att kunna leka med somriga färger.

Vi kombinerade lite olika serviser samt olika dricksglas. Vi tycker att det är viktigt att ge maten en bra plats på bordet. Vi valde också att inte ha för höga vaser på bordet så att vi kan se varandra.

Färgtemat som vi har gått efter är mjuka pastellfärger, kombinerat med vitt och beige.

För att kvällen ska räcka länge lägger vi ut flera mjuka kuddar och filtar, lyktor och hänger upp ljuslänken tills skymningen kommer och temperaturen sjunker.

Middagen

Sommaren är definitivt högsäsong för grillning, och vi vet inte vad som inte kan grillas. Här kan fantasin tillåtas att flöda fritt. Vi valde att satsa på en mycket traditionell grillfest, där vi serverade kött, tillsammans med en härlig sommarsallad och god, salt båtpotatis.

Valet av bestick föll på Lykke, när vi kände att den här designen verkligen utstrålade något extra på sommarbordet. Vi tror att besticken sätter kronan på verket när det gäller bordsdukning – Lykke är ett kraftigt men elegant bestick. Kniven har en perfekt balanspunkt som gör att den kan ligga stadigt på bordet. Lykke ligger perfekt i din hand, och med sina rena linjer ger denna bestickserie bordet det lilla extra. Lykke designades av Odd Leikvoll och lanserades 2013.

50%

Lykke

Bestickset 24 delar

1.550 kr
70%

Lykke

Förättsbestick

569,70 kr

Lykke

Dessertset

999 kr
50%

Lykke

Grillknivar 12stk

1.374 kr

Hur köttkniven ligger i handen tycker vi är viktigt kring en sådan måltid. Kniven har fint spetsiga kanter som gör att du perfekt kan skära igenom vilken köttbit som helst. Besticken har lite mer vikt jämfört med andra designer, vilket gör att du automatiskt kan skapa associationer till en mer exklusiv måltid.

Desserten

En god måltid förtjänar också god dryck. Vad sägs om att hitta bartendern i dig och blanda ihop några färska drinkar till de varma sommarkvällarna. En god drink kan ofta serveras som välkomstdrink eller efter middagen.

Till dessert valde vi att satsa på något så enkelt och gott som glass med norska jordgubbar. På flera ställen erbjuder de att du kan plocka jordgubbar själv istället för att köpa i butiken. Kanske jordgubbsplockning eller annan bärplockning är kul för barnen att bli inbjudna till. För vem älskar inte jordgubbar?

Vi serverade desserten i några champagneglas som också kan användas som dessertskålar. För oss är smaken av glass och jordgubbar det som smakar sommar. Du kan toppa med exakt vad du vill. Vad sägs om mynta och lime?

Till desserten valde vi att duka med Julie. Julie är en unik och elegant bestickserie designad av Per Finne. Besticken är utformade för att vara bekväma i handen och är välbalanserade med fina taktila egenskaper. Med sina långa, eleganta former passar Julie fint in i modern dukning. Julie är ett enastående bestick som både känns bra att använda och ser läckert ut. Det är ett exempel på det allra bästa inom norsk design – vackra former som tydligt kommer ut ur funktionen.

Julie

Bestickset 24 delar

2.600 kr
60%

Julie

Grillbestick

679,60 kr
60%

Julie

Dessertset

399,60 kr
50%

Julie

Grillknivar 12stk

1.014 kr

Och du, varje god måltid blir alltid bättre med trevliga människor och samtal runt bordet.

Maten smakar inte heller sämre när vi kan njuta av vacker utsikt över Hardangerfjorden, branta bergssidor och en härlig kvällssol.

Oavsett vad du väljer att duka med för både middag och dessert kan vi garantera att vi har något för alla i vårt breda utbud av design. Du kanske vill satsa på lite mer traditionella bestick? Nina är en mycket populär design som är inspirerad av rokokostilen.

Flytta sällskapet till nya platser

Om det är något det senaste året har lärt oss, är det att uppskatta alla vackra pärlor vi har i det här landet. Och vi är helt säkra på att alla har upptäckt nya lokala smultronställen som man kanske inte har uppskattat tidigare. Att bjuda in någon till en sommarmiddag betyder inte alltid ett helt dukat bord, fler rätter att servera och att vara hemma hos sig själv.

Förbered en enkel måltid eller mellanmål och packa den för en liten utflykt. Vad sägs om lite ost och kex i solnedgången? Packa något bekvämt att sitta på, gärna filt eller sittdynor. Med så små utflykter kan du parkera nära din slutliga plats och kan ta med vad du vill ha. Ett bra tips från oss är att använda vår bestickpåse. Med den kan du enkelt rulla ihop vad du behöver i form av bestick för utflykten.

Vårt ostset är perfekt för ost och kex och består av två delar. Den breda kniven är utrustad med hål för att förhindra att mjuka ostar fastnar. Den smala kniven har två spetsar som också kan användas som gaffel i kombination med den andra. Den är designad för hårdare ostar. Vi har använt Julie teskedar för marmelad.

Julie

Bestickset 24 delar

2.600 kr
50%

Hardanger

Ostset

399,50 kr

Hardanger

Bufféset

999 kr
70%

Hardanger

Fruktknivar 6stk

269,70 kr

Våra bästa tips sammanfattade:

  • Blanda olika färger och material för att skapa kontrast
  • Använd blommor, kvistar och grenar från naturen
  • Låt inte den finaste servisen eller besticken ligga längst in i skåpet
  • Tänk på att det blir kväll så skapa utrymme för levande ljus
  • Använd din närmiljö och upplev nya smultronställen

Skall du duka ett bord med Hardanger Bestikk? Vi vill gärna se detta! Om du använder Hardanger Bestikk till att dekorera påskbordet, lägg ut det på Instagram och tagga oss med #Hardangerbestikk.

Hoppas att du fått inspiration till att bjuda in dina vänner och familj till trevliga sammankomster i sommar. Riktigt bra sommar från oss alla på Hardanger Bestikk.