Hur man använder Hardanger Skaldjursset

Sommaren är den perfekta tiden att njuta av färska och läckra skaldjur. Oavsett om du njuter av skaldjur som huvudrätt eller som en del av en större måltid finns det inget tvivel om att sommar och skaldjur hör ihop. Att äta skaldjur kan vara en utmaning, och Hardanger Skaldjursset är speciellt designat för att utföra denna uppgift på ett enkelt och elegant sätt. Här är våra bästa tips på hur du kan njuta av skaldjur med Hardanger Skaldjursset:

1. Använd rätt verktyg

När du äter kräftor, hummer eller krabba börjar du med att använda Knäckaren för att bryta klorna. Placera knäckaren på skaldjurets klo eller stjärt och tryck sedan lätt för att knäcka skalet. Var försiktig så att du inte krossar köttet inuti. Använd sedan skaldjursgaffeln för att dra ut köttet och doppa det i smör eller valfri sås. Skaldjursgaffeln ska hållas med tre fingrar på skaftet och pinnarna nedåt.

2. Ha en ren och städad arbetsplats

När du äter skaldjur är det viktigt med en ren och snygg arbetsplats. Använd en mindre tallrik att samla skalet på, ha även en liten skål med citronvatten för att rengöra händer och bestick mellan varje tugga. Lägg gärna även en servett i knät.

3. Använd förrättsbestick

Förrättsbestick är det perfekta verktyget för att njuta av mindre och mer känsliga rätter. En brödskiva med färska räkor eller läcker krabba är exempel på detta. Använd skaldjursgaffeln för att skrapa köttet från klorna till en brödskiva. Toppa med citron, salt och peppar, eller efter önskemål.

4. Äta ute

Att äta skaldjur ute, särskilt vid havet, kan vara en unik och oförglömlig upplevelse. Har du ett litet ställe, en brygga eller en liten bit mark? Hur som helst, var inte rädd för att ta med dig måltiden ut i naturen. Att äta ute kan också vara en social upplevelse. Bjud in vänner och familj att samlas runt en gemensam måltid. Det är här minnen skapas.

5. Kom ihåg att njuta

En viktig sak att komma ihåg när man äter skaldjur är att ta sig tid att verkligen njuta av maten. Låt besticken göra jobbet åt dig, medan du fokuserar på smaken och konsistensen hos varje tugga.

Vi hoppas att detta gav dig några användbara tips och inspiration inför din nästa skaldjursmåltid. Känner du någon som älskar skaldjur? Hardanger Skaldjursset är den perfekta presenten, nu i en ny snygg presentask. Klicka här för att läsa mer om Hardanger Skaldjursset.

 

Det perfekta verktyget för varje skaldjursmåltid

Hardanger

Skaldjursset

799 kr

Hardanger

Knäckare

299 kr

Kan vi locka dig med ett recept på fyllda krabbskal?

Koka krabborna: Du kan bedöva de levande krabborna med ett snitt mellan ögonen i munpartiet och två centimeter in. Detta kommer att göra krabban medvetslös. Fyll en kastrull med tillräckligt med vatten för att täcka krabborna och koka dem i 45 minuter.

Kyl krabborna: Ta upp krabborna och kyl ner dem liggande med skalet neråt, så att saften inte rinner ut.

Ta bort stjärtspets och klor: Stjärtspetsen tas bort genom att dra av den för hand. Klor och ben kan vridas av, men för mer exakt arbete kan du använda Hardanger Knäckaren. Använd sedan en skaldjursgaffel för att rensa köttet från klorna och lägg detta i en skål för ljust kött.

Öppna krabban: Lägg skalet (krabban) på bordet, stick in baksidan av skaldjursgaffeln mellan skalet och krabbhuset och vrid. Du kommer då att få två delar av krabban, skalet och krabbhuset.

Ta ut magen och ta bort gälarna: Magen sitter som en påse bakom krabbans ögon. Detta är krabbans magsäck och skall tas bort. Tryck ner tills du hör ett litet klick, då har den lossnat och kan kastas. Använd en skaldjursgaffel för att ta bort gälarna från krabbhuset, inklusive de som sitter i ryggskölden.

Dela krabbhuset: Dela krabbhuset på mitten och använd en skaldjursgaffel för att rensa ur köttet.

Dela köttet: Sortera det ljusa och bruna köttet från skal och krabbhus i två olika skålar. Skaldjursgaffeln är ett perfekt verktyg för de mest krävande ställena. Använd en extra skål för att göra en blandning som består av ca. 80 % vitt kött och 20 % brunt kött.

Fyll krabbskalet: Tvätta skalet i varmt vatten och fyll det sedan med kött. För bästa möjliga smak rekommenderar vi denna fördelning: Ta blandningen av 80/20 med ljust och mörkt kött och lägg detta i båda sidor av skalet. Ta sedan rent ljust kött och lägg detta i mitten. Grattis, du har nu gjort världens bästa krabbskal! Skalen kan frysas eller avnjutas direkt. Du kan också lägga en krabbklo ovanpå för extra dekoration.

Tips! För en läcker brödskiva med krabba kan vi rekommendera följande. Färskt gott bröd med smör/majonnäs, ett salladsblad, krabbfyllning och färsk peppar. Toppa med lite pressad citron och du har en måltid du sent ska glömma. Vi rekommenderar förrättsbestick till en sådan måltid.

Hoppas det ska smaka!