3 sätt att duka julbordet

Inspiration till mysiga stunder kring julbordet

December månad har officiellt startat – julen är precis runt hörnet! Har du lust att göra något extra kring borddukningen detta år. Vi har dukat med tre olika julbord, och hoppas att det ger inspiration till dig som antingen tycker om det traditionella, moderna eller befinner dig där i mellan.

Någonting som kan vara bra att tänka på när man skall duka julbordet är att man utgår från några grundfärger för att sedan bygga vidare på detta. Använd gärna flera nyanser av grundfärgerna, och håll dig till detta hela vägen. Levande ljus är ett måste för att få den rätta stämningen, och du: låt dina gäster se varandra!

1.  Tradition

Det första bordet är inspirerat av den traditionella julkänslan, rött och grönt i en skön harmoni. Den röda vackra duken är aldrig fel när du gör din juldukning. Rött är trots allt julens färg! Om du använder en vit servis kan du använda servetten på olika sätt när det gäller motiv, textur och färg.

Traditionell juldukning, Nina bestick, rött bord
Traditionell juldukning, Nina bestick, rött bord

På det första julbordet valde vi att ha en bukett i mitten på bordet och lät den vara en inspiration för vidare borddukning. Ett litet tips: använd naturen som inspiration till julbordet. Vi använde oss till exempel av Thuja kvistar från trädgården. Ett annat tips är att använda det du har. Om det så är kvistar från trädgården eller julpynt från vinden. Dekorationen är fördelad gruppvis, och här har vi några små julgranar, en tomte och lite nötter.

På detta traditionella bord använde vi ett traditionellt bestickset, nämligen Nina. Höj matupplevelsen med köttbestick som skär perfekt genom både kött och andra maträtter som kräver vassa knivar. Designen Nina är inspirerat av rokokko-stilen, och med sitt vackra mönster blir det pricken över i ett på ett bord dukat för fest. Julstämning?

2. Modernt och Stilrent

Julbord nummer två har en mer modern stil. Här har vi hällt oss till jordnära toner och använder material med färger som går ton i ton, nyanser är nyckelordet.

Moderne juldukning, Julie bestick, beige
Moderne juldukning, Julie bestick

Vi använde här en beige linneduk och några runda bordsbrickor i naturmaterial. Här har vi även använt en mer minimalistisk servis och fortsätter att använda den hemmaplockade Thujan från trädgården. Här har vi valt att duka med linneservetter, som ger bordet en varm känsla. Vidare lade vi Thuja kvistarna tillsammans med nötter över bordet, och lät detta utgöra en stor del av dekorationen. Tillsammans med några klassiska vita ljus och en grön bukett gjorde att det till slut blev ett riktigt fint julbord.

Till detta julbord dukade vi med Julie – en unik och elegant serie som med sin moderna design gjorde dukningen fulländad, ett riktigt snyggt bestick. För hur ska besticken ligga? En liten rolig idé på hur man kan duka med besticket: lägg dessertskeden i glaset!

3. Traditionellt + modernt = sant

Tycker du om traditionella fina julserviser, men samtidigt en modern stil? Varför inte blanda samman olika stilar? Det finns inget facit på hur man skall duka ett julbord. Allt handlar om uttryck och din personliga stil. Följ din magkänsla och gör ditt julbord unikt!

Dukning till jul grönt och rött, Tina bestick,
Dukning till jul grönt och rött, Tina bestick,

På det sista julbordet valde vi också en beige linneduk. Kombinationen av vackra kristallglas, traditionell julservis och moderna linneservetter gjorde att detta julbord blev komplett. Istället för en blomsterbukett tog vi eukalyptus som vi lade mitt på bordet. Några av julgranskulorna blev använda till att dekorera bordet med. Återigen önskar vi naturen välkommen till att duka bordet med hemplockade kottar. Här valde vi att använda lite mindre dekoration, och lät den fina servisen stå mycket för dekorationen.

Som kontrast till den traditionella julservisen dukade vi julbordet med det stilrena besticket Tina. Bestick i rostfritt stål kan tvättas i diskmaskin och behöver inte slipas, vilket är till nytta under en något hektisk period. Traditionen möter det moderna, det bästa av två världar.

Till slut vill vi bara säga att det mycket roligt att dekorera julbord. Vi vill rekommendera dig att tänka ut ett tema på förhand, men var inte rädd för att prova dig fram och använda din egen stil. Fann du inte ditt favoritbestick? Här kan du se en översikt över alla våra fina bestick.

Kom ihåg att det är 10 års garanti på alla våra produkter. För att bevara besticket rekommenderar vi att man använder en besticklinda. Det tar liten plats i skåpet och bidrar till att besticket håller sig fint över tid. Det är ju också en fin julklapp? En fin borddukning!

Skall du duka bordet med Hardanger Bestikk? Vi vill gärna se detta! Om du använder Hardanger Bestikk till att duka julbordet med, lägg ut det på Instagram och tagga oss med #Hardangerbestikk

God Jul!