Internationella kvinnodagen

Glad kvinnors dag

Hardanger Bestikk har sedan starten uppkallat många av sina design efter flickor i familjen, eller efter nära vänner. Det här är en tradition som är önskvärd att behålla också i framtiden. Enligt är det ett sätt att visa alla att Hardanger Bestikk är ett familjeföretag.

Med anledning av den internationella kvinnodagen den 8 mars har vi talat med några av familjemedlemmarna som har fått en design uppkallad efter sig. Vi vill gärna höra hur det har varit att växa upp i familjeföretaget Hardanger Bestikk, hur det är att ha en egen bestickserie uppkallad efter sig, men också vad de tänker om den internationella kvinnodagen.

Nina Leikvoll

Andra generationen i familjeföretaget «Hardanger Bestikk».

Hur firar du den internationella kvinnodagen?
Jag firar inte själv den här dagen, men gratulerar alla damer jag möter på kvinnodagen, särskilt mina kollegor.

Finns det någon särskild kvinna du vill hylla idag? Och varför?
Jag vill gärna hylla min mamma idag – hon är familjens mittpunkt. Står som en bautasten i alla upp- och nedgångar som livet för med sig.

Vilken roll har du i företaget idag?
Min titel är personal- och administrationschef, men jag hjälper alltid till där det behövs i hela huset. Försöker ha en överblick över alla led i företaget.

Hur skulle du beskriva din design «Nina»?
Nina– designen är ett tidlöst mönster, och den kan passa med alla olika stilar som finns. Jag tycker väldigt mycket om att den kan stylas traditionellt, men också modernt. Nina-mönstret kan gärna sägas vara en väldigt norsk design.

Hur är det att ha en design uppkallad efter sig?
Pappa valde inte bara att uppkalla en design efter sin «vetlajenta», utan han ritade också mönstret själv till mig. Designen lanserades samma dag som jag började arbeta i familjeföretaget. Det tycker jag förstår var och fortfarande är en väldigt stor ära. Extra fint är det ju att den blev en stor framgång.

Har du själv din design i besticklådan?
Jag har Nina-designen i vardagslådan, och använder den varje dag. Sänder ofta ett stort tack till pappa för den här designen.

Till sist – hur är det att växa upp i ett familjeföretag?
Att få växa upp i ett familjeföretag är ett privilegium. Självklart har vi oenigheter och vi diskuterar ofta, men vi får också lov att föra vidare arvet till nästa generation. Jag är väldigt stolt och ödmjuk inför vad min pappa skapade och gav upphov till. Det viktigaste i ett familjeföretag är att kunna skilja på privatliv och arbete, så att vi kan ta vara på vänskapen vi har mellan oss. Vi arbetar hårt varje dag för att kunna lämna över familjeföretaget till våra barn, men ofta så innebär det också att ha en portion tur för att lyckas.

Nora Leikvoll
Tredje generationen i familjeföretaget «Hardanger Bestikk»

Vilken roll har du i företaget idag?
Min roll i Hardanger Bestikk är SoMe-ansvarig, det vill säga att jag ansvarar för sociala medier och tar fram kreativt innehåll till de olika plattformarna där vi finns representerade. Jag studerar innehållsproduktionen, och det är därför väldigt trevligt och givande att jag får chansen att praktisera det jag gör i skolan! Dessutom är det ju också naturligt för mig att vara engagerad i det mesta som försiggår i företaget.

Hur skulle du beskriva din design “Nora”?
Nora-designen är lite tuffare än de flesta andra designer som Hardanger Bestikk har. Den har rundare kanter och en matt yta, något som jag tycker gör att den lätt skiljer sig från mängden. Dessutom är skaftet fyllt, något som gör den väldigt skön att hålla i. Det har jag hört från män med lite större händer när jag har sålt den i butik, haha!

Har du själv din design i besticklådan?
Hehe, det är klart att jag äger allt i Nora själv! Både det som går att hitta i butiker idag, men också de delar som inte produceras längre. Men just nu har jag faktiskt Julie i kökslådan. Det har lite med platsbrist att göra. Den dagen jag köper min första bostad ska jag se till att jag har plats med Nora också, så klart!

Hur firar du den internationella kvinnodagen?
Jag vill fira kvinnodagen med att gratulera alla fantastiska kvinnor därute. Låt oss minnas varför vi har den här dagen, och inte minst varför vi fortfarande behöver det här internationella firandet.

Finns det någon särskild kvinna du vill hylla idag? Varför?
Ja – en kvinna i mitt liv som alltid, inte bara på kvinnodagen, förtjänar en hyllning är min kära mamma! Hon är inspirerande på så många sätt, en Duracell-kanin utan stopp, och om jag blir en hälften så bra mamma en dag så är jag nöjd med det.

Kristin Leikvoll
Tredje generationen i familjeföretaget «Hardanger Bestikk».

Hur firar du den internationella kvinnodagen?
Jag har egentligen aldrig firat kvinnodagen på något särskilt vis, men det har jag lust att ändra på! Det är ju en väldigt viktig dag som jag har lust att markera.

Finns det någon särskild kvinna du vill hylla idag? Och varför?
Då skulle jag vilja hylla Greta Thunberg! Det är inte bara för att hon ägnar sig åt miljökrisen, utan för att hon får så otroligt mycket kritik och fula kommentarer riktade mot sig, och det tycker jag är stort att hon står upp mitt i detta!

Vilken roll har du i företaget idag?
Jag jobbar inte i företaget, men jag bidrar där jag kan. Om det så är att hjälpa till under bröllopsmässor, städa i butiker eller något annat som jag kan bidra med. För övrigt är jag förstås ett stort fan!

Hur skulle du beskriva din design «Kristin»?
Min design är inspirerad av träsnideri, och jag är stolt över att besticket har en historisk prägel över sig. Jag tycker att mönstret på skaftet är ett kontsverk i sig! Helt klart den finaste designen.

Hur är det att ha en design uppkallad efter sig?
Det tycker jag är väldigt trevligt, och det är definitivt något jag tycker är en stor ära! Extra fint är det ju att det är morfar/farfar som har designat den åt mig.

Har du själv din design i besticklådan?
Jag har Kristin-besticken i skåpet – men i själva besticklådan har jag faktistk Julie, en annan design som jag tycker är väldigt fin.

Till sist – hur har det varit att växa upp i familjeföretaget Hardanger Bestikk?
Det har varit väldigt fint! Vi har alltid något att prata om kring middagsbordet. Jag har alltid berättat om företaget för andra med stor stolthet. Utöver det så har det förstås varit väldigt praktiskt att alltid veta vad man ska ge i present till de man tycker om.

Vi på Hardanger Bestikk önskar gratulera alla kvinnor där ute på er dag!