Hur dukar man med bestick?

Dukningsguide för bestick

Att duka ett bord kan vara lite av en konststycke – alternativen är oändliga!
Det kan vara en utmaning att duka ett bord med flera rätter när alla kräver speciella bestick. Så snart du vet vad du ska servera finns det några enkla regler om hur besticken ska placeras på bordet. Men kom ihåg att det inte är dessa regler som skapar den goda och personliga atmosfären runt bordet, den skapar du och sällskapet.

Vi älskar att se olika typer av dukningar och personlig prägel på uppläggen med hjälp av olika material och stilar. Oavsett om du dukar för en fin middag eller en högtidlig tillställning ska det vara roligt och lättsamt. Ett trevligt bord bidrar till atmosfären och kan verkligen höja middagsupplevelsen.

Hur ska besticken placeras?

Det kan ofta vara skönt att inte alltid behöva följa speciella regler om hur besticken ska placeras, men vi vet också att många av oss vill hålla sig till rätt etikett när man dukar ett bord.

Som tidigare nämnts är det lättare att börja duka efter att man bestämt meny. En huvudregel för bordsdukning är att alla bestick måste placeras på bordet. Däremot bör det inte finnas mer än tre uppsättningar knivar och gafflar på bordet åt gången. Varje kuvert ska vara cirka 60 cm brett, så det är alltid bättre med lite extra utrymme än att dina gäster känner att det finns för lite plats. Bestickens nederdel ska helst läggas i linje med tallrikens nedre kant. Huvudregeln för bestick är att man börjar med de yttersta besticken och fortsätter inåt mot tallriken under måltiden. Det vill säga att förrättsbesticken placeras ytterst, bredvid besticken för huvudrätten.

Dukar med bestick

Vilken sida ska besticken placeras på?

En bra tumregel är att kniven ska placeras till höger om tallriken med skärsidan inåt och gaffeln på tallrikens vänstra sida. Om en matsked ska användas under måltiden ska den placeras bredvid kniven på höger sida. Om det ska serveras soppa som förrätt ska matskeden placeras ytterst. Besticken placeras sedan i den ordning som rätterna serveras.

Besticken placeras på bordet ur högerhäntas perspektiv. Det kan vara en trevlig gest att placera besticken tvärtom om du får besök av en gäst som är vänsterhänt. Det kan då vara bra att i förväg ta reda om gästen som är vänsterhänt faktiskt äter med kniven i vänster hand och gaffeln i höger hand, eftersom många vänsterhänta människor tycker om att äta som högerhänta.

Serveringsbestick ska serveras samtidigt som maten så att de inte tar upp plats på bordet. Om skaldjur ska serveras med skaldjursbestick måste de läggas på tallriken. Detsamma gäller till exempel en smörkniv för bröd.

50%

Fjord

Förättsbestick

599,50 kr
50%

Fjord

Bestickset 40 delar

1.750 kr

Hur gör man vid efterrätten?

Till efterrätt är det vanligt att använda antingen en tesked, dessertsked eller tårtgaffel som bestickalternativ. En tesked är mindre än en dessertsked. Dessertbesticken du väljer beror på vilken dessert som ska serveras. Oavsett vilket alternativ du väljer placeras besticken på tallriken med handtaget mot tallrikens högra sida. Om det behövs både en sked och en tårtgaffel till efterrätten, ska tårtgaffeln placeras närmast tallriken med handtaget mot tallrikens vänstra sida. Skeden ska placeras ovanpå tårtgaffeln med handtaget mot tallrikens högra sida.

Om du bara ska använda en bestickdel till efterrätt ska handtaget peka på kuvertets högra sida. Om du däremot ska använda både en tårtgaffel och en dessertsked till efterrätten, ska tårtgaffel placeras närmast tallriken med handtaget pekande mot kuvertets vänstra sida. Dessertskeden placeras ovanför tårtgaffel med handtaget pekande på kuvertets högra sida.

50%

Julie

Tårtgafflar 4pk

224,50 kr

Bordsdukning – tips och tricks för serviser och bordsdetaljer

Det finns ett stort utbud av serviser i olika stilar, motiv och designer. Om den servis du vill använda för dukningen har ett motiv, måste givetvis motiven vändas åt samma håll på bordet. Mindre tallrikar för bröd och andra smårätter placeras ovanpå eller till vänster om gafflarna på tallrikens vänstra sida.

Glasen bör placeras vid knivspetsen på höger sida, till höger om tallriken. Glasen ställs i samma ordning som vinet ska drickas, från höger till vänster. Vattenglas däremot ska alltid placeras längst till höger och dessertglaset ska placeras längst in.

Det är upp till var och en att placera andra valfria dekorationer på bordet. Servetter kan vikas och ställas på tallriken eller snyggt vid sidan om. En enkel variant kan vara att rulla ihop servetten och dekorera med fina servettringar. Servetter och servettringar kan varieras beroende på stil, stämning och årstid. Kom ihåg att det måste finnas plats för maten om den ska läggas på bordet.

En väl genomförd dukning behöver inte nödvändigtvis innebära ett fulltäckt bord, fokusera på detaljerna och prioritera det som är viktigast för dig och dina gäster.

Något vi på Hardanger Bestikk prioriterar när vi samlas runt bordet är samtalen. Det kan därför vara bra att inte ställa något högt på bordet så att man kan se varandra. Levande ljus och naturmaterial är något som verkligen kan bidra till en njutbar bordsatmosfär.

Enkla serveringsregler

Om flera rätter ska serveras måste de placeras på bordet framför gästerna från höger sida. Nya tallrikar måste placeras från gästernas högra sida och använda tallrikar måste också tas bort från höger sida. Om rätterna däremot ska serveras från ett fat måste detta göras från vänster sida. Alla drycker serveras från höger sida.

Vi hoppas att den här dukningsguiden gav dig en inblick i de regler som finns kring bordsdukning. Kom ihåg att det är tillåtet att låta fantasin flöda också – ingen regel utan undantag!

Vi hoppas att du blivit inspirerad att bjuda in familj och vänner till trevliga bjudningar i framtiden.