Hur tar man bort fläckar på bestick?

Hardanger Bestikk har länge varit en symbol för norsk design och kvalitet. Men trots bra rengöring kan bestick få fläckar och märken med tiden. Detta kan bero på vattenkvalitet, matrester eller bara allmänt slitage. Vi ger dig våra bästa tips om hur du effektivt återställer glansen på ditt hardangerbestick, helt fläckfritt!

 

Detta behöver du

  • Fläckat bestick
  • Skurkräm/wonder cream (utan slipmedel)
  • Mjuk svamp
  • Varmt vatten
  • Mikrofiberduk/pappershandduk

Steg 1: Förberedelser


Hitta bestickdelarna med fläckar. Om besticken har mycket fläckar kan det vara klokt att skölja dem i varmt tvålvatten innan du går vidare till steg 2 .Torka dem sedan med en mjuk trasa eller pappershandduk.

Steg 2: Applicera skurkräm

Använd en mjuk svamp eller mikrofiberduk för att applicera en liten mängd skurkräm på det fläckade området. Se till att skurkrämen inte innehåller slipmedel, eftersom detta kan skada besticken. Här har vi använt wonder cream från C Soaps

Steg 3: Skrubba

Gnid försiktigt in skurkrämen i fläcken med cirkelrörelser. Applicera lite extra tryck på området, men var försiktig så att du inte repar eller skadar besticket. För djupare eller besvärligare fläckar kan det vara nödvändigt att låta skurkrämen verka i några minuter innan du fortsätter med skrubbningen.

Steg 4: Sköljning

Skölj besticket noggrant under rinnande varmt vatten för att avlägsna alla rester av skurkrämen. Kontrollera om fläcken är borta. Om den fortfarande syns ska du upprepa steg 2 och 3. Vissa skurkrämer kan lämna en hinna på besticket, så det kan vara en bra idé att avsluta med att skölja besticket i såpvatten.

Steg 5: Torkning

Torka besticket omedelbart med en mjuk trasa eller pappershandduk för att undvika vattenfläckar. För extra glans rekommenderar vi att besticken poleras med en mikrofiberduk.

Tips

  • Läs alltid tillverkarens instruktioner och försiktighetsåtgärder innan du använder rengöringsprodukter som till exempel skurkräm.
  • Testa alltid på en liten, mindre synlig del av besticket innan du fortsätter med de mer synliga delarna, för att säkerställa att materialet tål skurkrämen.
  • För bestick med invecklade mönster eller utsmyckningar kan du använda en mjuk tandborste för att komma åt alla vinklar och vrår.

Rostfläckar på bestick

Att diska föremål som inte är lämpliga i diskmaskinen tillsammans med bestick är en av de främsta orsakerna till rostfläckar på bestick. Till exempel kommer järnföremål att avge små järnpartiklar som kan orsaka rostfläckar på bestick, även kallat flygrost. För att undvika detta rekommenderar vi att du inte diskar den här typen av föremål i diskmaskinen tillsammans med bestick: osthyvel, vitlökspress, äggskivare, olika typer av silar samt föremål som redan är rostiga.

 Måltider som skapar minnen

Att upprätthålla kvaliteten på ditt hardangerbestick är inte bara en investering i själva produkten, utan också en investering i de många måltider och minnen som följer med den.